Nieuws

Scheepsbouw Pionier Tem Nederlof op 80 jarige leeftijd overleden

Scheepsbouw Pionier Tem Nederlof op 80 jarige leeftijd overleden

De geschiedenis van de scheepswerf aan de Donge, van het huidige Nieuwenhuijsen Scheepsbouw, begint 115 jaar geleden en kent een cruciaal keerpunt in 1967, dus 55 jaar geleden dit jaar. De werf had net slechte tijden beleefd, maar in 1967 begon de moderne tijd met de oprichting van Scheepswerf en Machinefabriek v/h T. Nederlof door Tem Nederlof en Bertus Nieuwenhuijsen.

Toen ontstond het hechte verbond van de scheepsbouwfamilies Nederlof en Nieuwenhuijsen in Geertruidenberg en brak een periode aan van bloei en modernisering. De samenwerking was geïnitieerd door Teunis Nederlof. Hij was de eigenaar die de werf een paar keer zonder succes had verhuurd én de vader van Tem. Hij vroeg Tem om in het bedrijf te stappen. Die twijfelde aanvankelijk. Tem was een geslaagd ondernemer en had op dat moment een top baan als schade-expert in de scheepvaart, maar hij liet zich toch overhalen. Bertus Nieuwenhuijsen was voorman op de werf en werd medeaandeelhouder.
Het zakelijk inzicht en netwerk van de één en het technisch vernuft van de ander bleken een ideale combinatie. Nederlof haalde de klanten binnen en Nieuwenhuijsen was verantwoordelijk voor uitvoering van de reparaties.
Tem Nederlof was de drijvende kracht achter de modernisering van het ‘eenvoudige’ reparatiebedrijfje van weleer tot de gerenommeerde werf die het nu is, met zijn vijf hellingbanen om schepen tot 135 meter lang op droog te leggen. Met zijn no-nonsense inborst stond hij altijd klaar voor zijn medewerkers, waardoor het verloop onder het personeel bijzonder laag was.

De families Nederlof en Nieuwenhuijsen woonden vroeger beide op het terrein van de scheepswerf die tegenwoordig Nieuwenhuijsen Scheepsbouw heet en in de loop der jaren stroomden volgende generaties van de families het bedrijf in. Tot op de dag van vandaag onderhouden Bertus’ kleinzonen Martijn en Ron Nieuwenhuijsen, de huidige directeuren, contact over de werf met Daan Nederlof, de zoon van Tem.
Vorige week ontvingen wij het bericht van het overlijden van Tem Nederlof. Wij koesteren de herinneringen en blijven dankbaar voor zijn enorme verdiensten voor ons bedrijf. We wensen de dierbaren van Tem veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies.

De familie Nieuwenhuijsen